dijous, 8 d’octubre de 2009

9 d'Octubre - La mocadorà


Avui estem de celebració, tots els xiquets i xiquetes de l'escola s' han posat mans a l'obra per tal de fer les fruites típiques d'aquesta festivitat.

El 9 d’Octubre de 1238, dia de Sant Dionís, el rei Jaume I conquerí la ciutat de València. La llegenda diu que els habitants d’aquestes terres obsequiaren la dona del monarca amb fruites i hortalisses del terreny embolicades amb un mocador.

La data es convertí prompte en símbol del naixement del poble valencià i va ser celebrada any rere any amb trons, coets i música que companyaven els actes religiosos amb motiu de la fundació d’aquell Regne de València.

A partir de 1707, amb la derogació dels Furs per part de Felip V, la festa fou prohibida, com molts altres costums autòctons… Anys més tard, els mestres confiters tingueren la genial idea de reproduir en massapà els instruments musicals i els coets característics d’aquelles dates. Així van aparéixer les “piules”, els “tronadors” i els fruits amb què fou obsequiada la reina Na Violant. D’aquesta manera es mantingué la celebració.

Així nasqué la mocadorada de Sant Dionís, una data en la qual les parelles d’enamorats valencians s’obsequien amb les llepolies típiques de la festa que dies abans preparen els forners i pastissers. Una dolça manera d’expressar afecte i de recordar l’origen d’un poble, el nostre origen.